Nieuwe AOW-leeftijd aangepast in Mijn PPF APG

In het pensioenakkoord is besloten de AOW-leeftijd minder snel te laten stijgen. Vanaf 25 juli 2019 wordt in Mijn PPF APG rekening gehouden met jouw nieuwe AOW-leeftijd. Dat betekent dat alle gegevens en berekeningen in Mijn PPF APG, de pensioenplanner en Helder Overzicht & Inzicht gebaseerd zijn op de nieuwe AOW-leeftijd.

Jouw AOW-leeftijd

De AOW-leeftijd wordt de komende twee jaar bevroren op 66 jaar en 4 maanden. Daarna, tussen 2022 en 2024, loopt de AOW-leeftijd geleidelijk op naar 67 jaar. Omdat de AOW-leeftijd tijdelijk wordt bevroren, merken deelnemers die nu 63 en 64 jaar zijn hier op korte termijn het meeste van. Hun AOW gaat nu acht maanden eerder in dan zij dachten. Voor mensen die nu 61 jaar of jonger zijn, stijgt de AOW-leeftijd wel degelijk. Maar minder snel.

Jouw pensioenleeftijd

Als je bij PPF APG ouderdomspensioen hebt opgebouwd, dan ontvang je dit vanaf de dag dat je 67 wordt. Je kunt er ook voor kiezen om je ouderdomspensioen juist eerder of later in te laten gaan. Kiezen voor eerder of later met pensioen gaan, heeft gevolgen voor de hoogte van jouw pensioen.

Kortgeleden jouw pensioen berekend?

Dan kan de berekening met jouw ‘nieuwe’ AOW-leeftijd een andere uitkomst geven. Een veelgemaakte keuze is stoppen met werken op AOW-leeftijd. Eerder stoppen met werken betekent korter pensioen opbouwen, maar langer pensioen ontvangen. Daardoor ontvang je een lager bedrag per maand, als je hiervoor kiest. Jouw ‘nieuwe’ AOW-leeftijd kan betekenen dat je eerder stopt met werken als je kiest voor pensioen en AOW op dezelfde leeftijd. 
 
Voorbeeld 
Richard is 66 jaar. Eerder was zijn AOW-leeftijd 66 jaar en 8 maanden . Zijn ‘nieuwe’ AOW-leeftijd is 66 jaar en 4 maanden. Als Richard kiest voor stoppen op zijn AOW-leeftijd, dan bouwt hij 4 maanden (66 jaar en 8 maanden – 66 jaar en 4 maanden = 4 maanden) korter pensioen op. Daardoor ontvangt hij een lager bedrag in vergelijking met doorwerken tot aan 66 jaar en 8 maanden. 
 
Met de Pensioenplanner in Mijn PPF APG zie je direct hoe hoog jouw pensioen is in verschillende situaties.

Heb je nog vragen?

Je kunt jouw AOW-leeftijd controleren op de website van de SVB. Jouw pensioen op je AOW-leeftijd bereken je direct in Mijn PPF APG. Nog een andere vraag? Stuur ons een mail.

25-07-2019