Exxon moet verantwoording afleggen over klimaatrisico’s

Op 31 mei was er een aandeelhoudersvergadering van ExxonMobil. PPF APG heeft voor deze vergadering een voorstel mede-ingediend. Met dit voorstel verwacht PPF APG dat het bedrijf meer aandacht besteedt aan klimaatrisico's. Dit kan door regelmatig te meten of de lange termijn doelen en strategie voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. En daarover verantwoording af te leggen. Het voorstel werd gesteund door 62% van de aandeelhouders.

Strategie en klimaatverandering

‘Tot op heden baseert ExxonMobil zijn strategie op de verwachting dat ontwikkelingen de komende dertig jaar net zo zullen verlopen als in het verleden. Business as usual’, zegt belegger Martijn Olthof. Zonder dus rekening te houden met de snelheid en onvoorspelbaarheid van technische ontwikkelingen. ‘Uit hun stukken blijkt dat ExxonMobil uitgaat van een temperatuurstijging van meer dan 2 graden.’

Klimaatakkoord Parijs

‘We spreken nu ruim 2 jaar met ExxonMobil over het klimaat. Het bedrijf begint te bewegen en heeft zelfs een brief naar het Witte Huis gestuurd met een verzoek om in het klimaatakkoord van Parijs te blijven’, zegt Erik Jan Stork, duurzaamheidspecialist. Dit succes laat zien dat je als kritische aandeelhouders iets kan bereiken. Als kritische investeerders hun aandelen hadden verkocht had het bedrijf gewoon z’n gang kunnen gaan. We zijn nog niet klaar, de dialoog met ExxonMobil gaat door. We blijven onze invloed inzetten en hameren op beter inzicht in de klimaatrisico’s op de lange termijn strategie van het bedrijf’, aldus Stork.

02-06-2017