PPF APG stopt met beleggen in tabak en kernwapens

PPF APG stapt uit beleggingen in tabak en kernwapens. Voor het nemen van dit besluit vroeg PPF APG deelnemers hun mening over dit onderwerp. Tijdens drie bijeenkomsten in Heerlen en Amsterdam discussieerden meer dan 40 deelnemers en bestuursleden over het beleggingsbeleid van het pensioenfonds.

Met de keuze om niet meer te beleggen in tabak en kernwapens laat PPF APG zien waar ze voor staat, zegt Alwin Oerlemans. Hij is werknemersvoorzitter van het bestuur van PPF APG. “Keuzes over beleggingen maken we altijd op basis van een viertal criteria: risico, rendement, kosten en duurzaam en verantwoord beleggen. Met dit besluit geven we duurzaam en verantwoord beleggen een stevige rol.”

Breed draagvlak

“Het belang van verantwoorde beleggingskeuzes werd breed gedragen tijdens de bijeenkomsten”, vertelt Oerlemans. Samen met bestuurslid René van der Zeeuw en expert in verantwoord beleggen Erik-Jan Stork leidde hij de discussies bij de bijeenkomsten. Naast verantwoord beleggen gaven deelnemers aan dat ze een goed rendement en een brede beleggingsportefeuille belangrijk vinden. 

Uit de discussie bleek hoe betrokken deelnemers zijn bij het onderwerp. Oerlemans: “Als je keuzes maakt over beleggingen die maatschappelijk veel aandacht trekken, is de dialoog met elkaar extra belangrijk. Alle meningen hebben we zorgvuldig afgewogen en meegenomen in ons besluit.”

Verder denken over beleggingsbeleid

De vervolgstap is om met elkaar door te praten over de uitgangspunten van het beleggingsbeleid en de rol van duurzaam en verantwoord beleggen daarin. Oerlemans: “We vinden het belangrijk om te weten hoe onze deelnemers denken over de waarden achter duurzaam en verantwoord beleggen. Daarom willen we deelnemers opnieuw actief betrekken bij de verdere vormgeving van het beleid. Uit de reacties tijdens de bijeenkomsten is duidelijk dat deelnemers dat ook willen.” 

Wil jij meedenken? Over de mogelijkheden om jouw stem te laten horen, hoor je binnenkort meer.

12-07-2018