Je hebt een brief gekregen over arbeidsongeschiktheid

Je hebt van PPF APG een brief gekregen. In deze brief staat dat je invaliditeitspensioen kunt krijgen. En dat je misschien recht hebt op (gedeeltelijk) premievrije deelneming. Omdat je (voor een deel) arbeidsongeschikt bent. Op deze pagina lees je hoe je dit kunt aanvragen.

Wat is invaliditeitspensioen?

Het invaliditeitspensioen is een aanvullingsregeling van PPF APG. Je krijgt dan elke maand een uitkering van PPF APG. Het is bedoeld om je WIA-uitkering van UWV aan te vullen. 

Misschien heb je recht op invaliditeitspensioen als je arbeidsongeschikt bent. Het hangt van je persoonlijke situatie af of je hier recht op hebt. 

Je hebt recht op invaliditeitspensioen op als:

  • Je meer dan 35% arbeidsongeschikt bent. 
  • Je van het UWV een WIA-uitkering krijgt.
  • Je op je eerste ziektedag deelnemer bij PPF APG bent. Of als je WIA-uitkering is gebaseerd op de tijd dat je pensioen opbouwde bij PPF APG.

Wat is premievrije deelneming?

Premievrije deelneming betekent dat je pensioen opbouwt zonder dat jij of jouw werkgever hier premie voor betaalt. PPF APG betaalt dan (een deel van) jouw premie. Het deel dat je premievrij pensioen kunt blijven opbouwen hangt af van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent. Je blijft pensioen opbouwen over het arbeidsongeschikte deel. Dit gebeurt op basis van het inkomen dat je kreeg voordat je ziek werd. 

Onderstaande tabel laat zien welk deel van de pensioenopbouw premievrij wordt voortgezet.

Mate van arbeidsongeschiktheidPremiepercentage dat PPF APG betaalt
 35% - 45%  40%
 45% - 55% 50%
 55% - 65% 60%
 65% - 80% 72,5%
 80% - 100% 100%

Vraag invaliditeitspensioen aan

Je hebt een brief van ons gekregen waarin staat dat je invaliditeitspensioen kunt krijgen. En dat je recht hebt op (gedeeltelijk) premievrije deelname. Bij de brief zit een aanvraagformulier ‘invaliditeitspensioen’. Vul het formulier helemaal in en stuur het naar ons op. Dit kan via onze contactpagina. Dan regelen wij de rest. 

Als je recht hebt op invaliditeitspensioen heb je ook recht op (gedeeltelijk) premievrije deelneming

Als je je invaliditeitspensioen aanvraagt, vraag je automatisch ook premievrije deelneming aan.

Je kiest er zelf voor of wij loonheffingskorting toepassen op jouw invaliditeitspensioen. Lees er meer over op onze pagina over belasting en loonheffingskorting.

Bestaansminimum

Mogelijk heb je niet genoeg inkomen om van te leven. Controleer daarom zelf of je genoeg inkomen hebt. Lees er meer over op onze pagina over het bestaansminimum.

Heb je nog een vraag over pensioen en arbeidsongeschiktheid?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

1 januari 2025 verandert de pensioenregeling

Wat betekent dit voor jou? Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief!