Pensioen als je arbeidsongeschikt wordt

Niet kunnen werken heeft veel invloed op jouw dagelijks leven. Het kan ook invloed hebben op je financiële situatie. Daarom zorgt PPF APG ervoor dat juist op deze momenten geld- en pensioenzaken goed voor je zijn geregeld. In de eerste 2 jaar van je ziekte hoef je zelf niets te doen. Vanaf het 3e ziektejaar heb je misschien recht op invaliditeitspensioen en premievrije deelneming van PPF APG.

De eerste 2 ziektejaren

De eerste 2 jaren waarin je ziek bent verandert er niets aan jouw pensioen. Je krijgt je volledige loon doorbetaald en bouwt daarom ook volledig pensioen op.

Vanaf het 3e ziektejaar

Na 2 jaar beoordeelt UWV of je arbeidsongeschikt bent en of je een WIA-uitkering krijgt. Als je arbeidsongeschikt bent heb je misschien recht op invaliditeitspensioen en premievrije deelneming.

Wat is invaliditeitspensioen?

Het invaliditeitspensioen is een aanvullingsregeling van PPF APG. Je krijgt dan elke maand een uitkering van PPF APG. Het is bedoeld om je WIA-uitkering van UWV aan te vullen. 

Misschien heb je recht op invaliditeitspensioen als je arbeidsongeschikt bent. Het hangt van je persoonlijke situatie af of je hier recht op hebt.

Je hebt recht op invaliditeitspensioen als:

  • Je meer dan 35% arbeidsongeschikt bent. 
  • Je van het UWV een WIA-uitkering krijgt. 
  • Je op je eerste ziektedag deelnemer bij PPF APG bent. Of als je WIA-uitkering is gebaseerd op de tijd dat je pensioen opbouwde bij PPF APG. 

Heb je recht op invaliditeitspensioen? Neem dan contact met ons op.

Je kiest er zelf voor of wij loonheffingskorting toepassen op jouw invaliditeitspensioen. Lees er meer over op onze pagina over belasting en loonheffingskorting.

Wat is premievrije deelneming?

Premievrije deelneming betekent dat je pensioen opbouwt zonder dat jij of jouw werkgever hier premie voor betaalt. PPF APG betaalt dan (een deel van) jouw premie. Het deel dat je premievrij pensioen kunt blijven opbouwen hangt af van de mate waarin je arbeidsongeschikt bent. Je blijft pensioen opbouwen over het arbeidsongeschikte deel. Dit gebeurt op basis van het inkomen dat je kreeg voordat je ziek werd. 

Onderstaande tabel laat zien welk deel van de pensioenopbouw premievrij wordt voortgezet.

Mate van arbeidsongeschiktheidPremiepercentage dat PPF APG betaalt
 35% - 45%  40%
 45% - 55% 50%
 55% - 65% 60%
 65% - 80% 72,5%
 80% - 100% 100%

Wanneer heb je recht op premievrije deelneming?

Je hebt recht op (gedeeltelijke) premievrije deelneming als je: 

  • Arbeidsongeschikt bent; 
  • Én je recht hebt op een invaliditeitspensioen van PPF APG. 

Krijg je van ons invaliditeitspensioen? Dan krijg je automatisch ook premievrije deelneming. Wij nemen hierover contact met je op.

Bestaansminimum

Mogelijk heb je niet genoeg inkomen om van te leven. Controleer daarom zelf of je genoeg inkomen hebt. Lees er meer over op onze pagina over het bestaansminimum.

Heb je nog een vraag over pensioen en arbeidsongeschiktheid?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

1 januari 2025 verandert de pensioenregeling

Wat betekent dit voor jou? Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief!