Afkopen pensioen

Als je een korte periode voor APG hebt gewerkt, dan heb je waarschijnlijk weinig pensioen opgebouwd. Tot en met 2018 kon je je kleine pensioen afkopen. Dan werd de waarde van het pensioen in 1 keer uitbetaald. Sinds 1 januari 2019 mag dit niet meer. Hieronder lees je wat er met jouw kleine pensioen bij PPF APG gebeurt. 

Heb je vragen? Bel dan met ons klantteam. Wij helpen je graag. 

Heel kleine pensioenen van maximaal €2 bruto per jaar vervallen. Dit zijn de regels van de overheid.

Ben je op of na 1 januari 2018 uit dienst gegaan? Dan draagt PPF APG jouw kleine pensioen automatisch over naar je nieuwe pensioenfonds. Je hoeft hiervoor niets te doen. 

Lees meer over automatische waardeoverdracht van kleine pensioenen.

In sommige gevallen kun je nog wel afkopen:

  • Als er na 5 jaar nog geen nieuwe pensioenuitvoerder is waar we het kleine pensioen naar over kunnen dragen.
  • Als je met pensioen gaat en je pensioen is lager dan de wettelijke afkoopgrens. 

In beide gevallen gebeurt dit alleen als je hiervoor toestemming geeft.

Wil je weten hoeveel pensioen je bij PPF APG hebt opgebouwd? Kijk dan op Mijn PPF APG.

Het afkopen van je pensioen kan gevolgen hebben voor je huurtoeslag en zorgtoeslag. Wordt je inkomen hoger dan de grens waarbij je huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt? Dan vervalt je toeslag misschien. En kan de Belastingdienst geld terugvragen. Vraag dit na bij de Belastingdienst door te bellen met de Belastingtelefoon: 0800 0543 (gratis). 

Er is 1 uitzondering voor het vervallen van huurtoeslag. Als je je pensioen afkoopt, krijg je in 1 keer al je pensioen uitbetaald. Je kunt de Belastingdienst vragen om het afkoopbedrag 'als bijzonder inkomen buiten beschouwing te laten voor de huurtoeslag'. Als de Belastingdienst hiermee akkoord gaat, dan telt het afkoopbedrag niet mee in het toetsingsinkomen voor de huurtoeslag. Hiervoor moet je wel een formulier invullen via de Belastingdienst. 

Als je ervoor kiest om je pensioen af te kopen, dan krijg je het bedrag van ons binnen 2 maanden. Daarna krijg je geen pensioen meer van ons. Je krijgt ook géén verhogingen (indexatie) meer van PPF APG. Ook geen eventuele extra verhoging vanwege eerder gemiste verhogingen. Heb je hier meer vragen over? Bel dan met de Belastingdienst.