Nederland heeft het beste pensioenstelsel

Pensioenstelsels wereldwijd onder de loep
23 oktober 2023

Het Nederlandse pensioenstelsel is terug als beste van de wereld. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Amerikaans adviesbureau Mercer en beleggersorganisatie CFA Institute. Afgelopen jaren stond Nederland wel vaker op de 1e plek. Vorig jaar scoorde IJsland net iets beter.

 

47 pensioenstelsels vergeleken

Nederland was dit jaar het best. Nauw gevolgd door IJsland en Denemarken. Landen scoorden hoger als ze een ‘1e-klas en robuust pensioensysteem’ hebben. Er wordt dan hoog gescoord op de volgende onderdelen:

  1. Toereikendheid. Zijn de pensioenen hoog genoeg om van te leven?
  2. Duurzaamheid. Zijn de pensioenen nu én in de toekomst goed geregeld? 
  3. Integriteit: Zijn de pensioenregels betrouwbaar en is er voldoende toezicht? 

Toekomst van de pensioenen

We krijgen nieuwe regels voor pensioen. Volgens Mercer en CFA Institute is het Nederlandse pensioenstelsel tijdens de transitie "goed in staat om uitstekende uitkeringen te bieden". Ook het toezicht op het Nederlandse pensioenstelsel en de beleggingsportefeuille worden goed beoordeeld. 

Bekijk de onderzoeksresultaten van Mercer en CFA Institute

Inflatie en vergrijzing

Er klinken ook waarschuwingen voor pensioenstelsels over de hele wereld. Zo kunnen grote prijsstijgingen en een stijgende rente de stelsels steeds meer parten gaan spelen. “De inflatie is terug van weggeweest.”

Ook zet de vergrijzing pensioenstelsels wereldwijd onder druk. “Voor het eerst in de geschiedenis, zijn er wereldwijd meer mensen van boven de 65 dan kinderen jonger dan 5 jaar.”