Val kabinet geen invloed op pensioenwetsvoorstellen

Tweede Kamer wil nieuwe pensioenplannen gewoon behandelen
13 september 2023

De val van het kabinet heeft geen gevolgen voor de wetsvoorstellen rondom pensioen. De behandeling van de pensioenplannen zoals 'bedrag ineens' en 'pensioenverdeling bij scheiding' gaan gewoon door. Dit heeft de Tweede Kamer besloten. 

Na de val van een kabinet bepaalt de Tweede Kamer wat er wordt opgepakt en wat er wordt uitgesteld tot er een nieuw kabinet is. De lopende voorstellen rondom pensioen gaan gewoon door. Het gaat bijvoorbeeld om de:

  • Wet herziening bedrag ineens, en;
  • Wet pensioenverdeling bij scheiding.

Het gaat hier dus niet om het vernieuwde pensioenstelsel. Deze gaat uiterlijk 1 januari 2028 in. Hiermee is de Eerste Kamer in mei al akkoord gegaan. 

Planning nog niet duidelijk

De leden van de Tweede Kamer willen de voorstellen nog bespreken. Het is daarmee nog niet duidelijk:

  • wannéér de Tweede Kamer erover gaat praten;
  • of de wetsvoorstellen goedgekeurd worden, en zo ja;
  • per wanneer deze ingaan. 

Wet herziening bedrag ineens

Met bedrag ineens kun je een deel van je opgebouwde pensioen in 1 keer opnemen. Hierbij geldt een maximum van 10%. En dit kan alleen op het moment dat je met pensioen gaat. 

Deze nieuwe pensioenwet is al een paar keer uitgesteld. De ingangsdatum staat nu op 1 juli 2024. Zolang de wet er nog niet is, kun je géén gebruik maken van bedrag ineens bij pensionering. Lees hier meer over bedrag ineens.

Wet pensioenverdeling bij scheiding

Ga je uit elkaar? Dan heeft je ex-partner recht op de helft van het pensioen dat tijdens je huwelijk/geregistreerd partnerschap is opgebouwd. Veel mensen vinden het moeilijk om dit goed te regelen. De overheid wil met de Wet pensioenverdeling bij scheiding deze verdeling makkelijker maken. Lees hier meer over scheiden of uit elkaar gaan.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met ons op. Onze contactgegevens vind je op ppf-apg.nl/contact. Wij helpen je graag van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.