Home Nieuws Nieuw pensioenreglement: belangrijkste veranderingen op een rij
Nieuw pensioenreglement: belangrijkste veranderingen op een rij
Pensioen 06-03-2025

De nieuwe pensioenregeling is ingegaan. Hierin staat precies hoe uw pensioen bij PPF APG is geregeld. Veel blijft hetzelfde. Maar er zijn ook een paar veranderingen.

De belangrijkste veranderingen in het reglement die geen betrekking hebben op de nieuwe regels van pensioen vindt u hieronder. Alle informatie over de nieuwe regels voor pensioen kunt u lezen in ons overzicht.

Startdatum van uw pensioen

Uw pensioen gaat standaard in op uw AOW-leeftijd. Ook met de nieuwe regels kunt u er nog steeds zelf voor kiezen om het eerder of later te laten beginnen. U kon eerst tussen 57 jaar en 70 jaar met pensioen. Dit is nu tussen 10 jaar vóór uw AOW-leeftijd en 5 jaar ná uw AOW-leeftijd.

Heeft u recht op premievrije pensioenopbouw bij arbeidsongeschiktheid? Dan is het niet meer mogelijk om eerder met pensioen te gaan. Premievrije pensioenopbouw wil zeggen dat u ouderdomspensioen blijft opbouwen zonder dat u hiervoor premie betaalt.

Vrijwillige voortzetting

Stopt u met pensioen opbouwen via uw werkgever? Dan kunt u onder voorwaarden vrijwillige voortzetting bij ons aanvragen. U betaalt dan zelf de premie voor uw pensioen bij ons.

U kiest zelf hoeveel premie u voor uw pensioen wilt blijven betalen. Dat kan voor 25%, 50%, 75% of 100%. U kunt dit 1 keer per jaar veranderen. Vrijwillige voortzetting kan maximaal 3 jaar. Of 10 jaar als u een eigen bedrijf heeft.

Eerder was vrijwillige voortzetting ook mogelijk bij gedeeltelijk minder werken. In de nieuwe regeling per 1 januari 2025 is dat niet meer zo.

Lees meer over vrijwillige voortzetting.

Uw partnerpensioen regelen

Als u met pensioen gaat, is het partnerpensioen standaard 70% van uw pensioen. Uw partner krijgt dat als u overlijdt. U kunt samen met uw partner ook kiezen voor een lager percentage. Eerder had u hier minder keuze in.

Heeft u geen partner of heeft uw partner genoeg inkomen? Dan kunt u het partnerpensioen als u met pensioen gaat, omzetten in meer pensioen voor uzelf. Uw partner moet hier dan wel mee akkoord gaan.

Flexibel pensioen

Gaat u met pensioen op of na uw AOW-leeftijd? Dan kunt u eerst een hoger pensioen krijgen en later een lager bedrag. U kiest zelf wanneer dit verandert, tot 10 jaar na uw AOW-leeftijd. Eerder kon u alleen kiezen voor 5 jaar. Met de nieuwe regels kunt u nu ook starten met een lager pensioen en later een hoger bedrag krijgen.

Gaat u vóór uw AOW-leeftijd met pensioen? Dan heeft u 2 keuzes: uw pensioen blijft zoals het is. Of u kiest voor tijdelijk een hoger pensioen tot uw AOW-leeftijd.

Onbetaald verlof

Neemt u onbetaald verlof op, bijvoorbeeld voor een sabbatical, dan krijgt u geen salaris en geen uitkering van het UWV. U kunt er dan voor kiezen om de betaling van de pensioenpremie gewoon door te laten gaan. Of te stoppen. Wij gaan ervan uit dat u de premie voor uw pensioen tijdens het onbetaald verlof blijft betalen.

Kiest u ervoor om tijdelijk geen pensioenpremie te betalen? Dan wordt uw pensioen lager. De verzekering voor het pensioen voor uw partner en kinderen en arbeidsongeschiktheid kunt u niet stoppen. Het deel van de premie dat bedoeld is voor de kosten voor de uitvoering van uw pensioen loopt ook door. Dit geldt voor maximaal 18 maanden.

Wilt u géén premie betalen tijdens uw onbetaald verlof? Neem dan contact met ons op.

Pensioengevend salaris

Uw pensioengevend salaris stellen we in de nieuwe regeling elke maand vast. Eerder gebeurde dit jaarlijks op 1 januari. Uw pensioengevend salaris is uw bruto jaarsalaris plus onder meer vakantiegeld tot maximaal € 137.800 bruto per jaar. We houden daarbij rekening met het deeltijdpercentage als u in deeltijd werkt.

Bekijk het volledige pensioenreglement.

Vragen?

Neem dan gerust contact met ons op. Bel naar 020 - 583 59 15 of stuur een bericht. Onze medewerkers helpen u graag.

Wij willen graag weten wat u vindt van ppf-apg.nl. Help ons en beantwoord een gemakkelijke vraag. Of laat ons weten wat anders kan. Mening delen Nee, bedankt