Waarom een vernieuwd pensioenstelsel?

De samenleving is niet meer wat het was. De demografie, economie en arbeidsmarkt zijn veranderd. Mensen worden ouder. Er zijn minder werkenden dan gepensioneerden. We wisselen vaker van baan of beginnen voor onszelf. Daarom hebben werkgevers- en werknemersorganisaties een pensioenakkoord gesloten met nieuwe regels voor pensioen.

We worden gemiddeld steeds ouder

Iedere maand betaal je premie voor je pensioen. Vroeger was de levensverwachting van gepensioneerden rond de 75 jaar. Dit ligt nu veel hoger. Hierdoor genieten deze gepensioneerden langer van hun pensioen. En betalen pensioenfondsen dus meer en langer pensioen dan van te voren was berekend.

De arbeidsmarkt is veranderd

Op dit moment bouwen jongeren en ouderen evenveel pensioen op. Ook betalen ze evenveel premie. Alleen wordt de premie van jongeren langer belegd. Hierdoor levert het meer pensioen op. 

Dit systeem werkt goed als iedereen zijn hele leven bij dezelfde werkgever werkt. Maar tegenwoordig wisselen mensen vaker van baan. Werken een tijdje niet of minder, waarna ze weer in loondienst gaan. Of beginnen voor zichzelf. Het is belangrijk dat het vernieuwde pensioenstelsel hierop aansluit.

Meebewegen met de economische situatie

Pensioenen bewegen op dit moment niet genoeg mee met de economie. Veel mensen zien dit graag anders. De vernieuwde pensioenregels geven hier gehoor aan. Als het goed gaat met de economie, dan kan je pensioen eerder omhoog. Gaat het economisch slechter? Dan kan het pensioen ook omlaag gaan.