Nettopensioen

Is je brutosalaris op basis van voltijd hoger dan € 110.111,00? Dan is de nettopensioenregeling van PPF APG misschien interessant voor jou.

Heb je vragen over de nettopensioenregeling? Neem contact op met het klantteam van PPF APG.

In 2020 bouw je in de PPF APG-basisregeling pensioen op over jouw salaris tot € 110.111,00. Met de nettopensioenregeling kun je over je salaris boven € 110.111,00 ook pensioen opbouwen. Op deze manier beperk je het pensioentekort voor jezelf en je eventuele partner en kinderen en ben je verzekerd bij arbeidsongeschiktheid.

PPF APG biedt de nettopensioenregeling aan sinds 1 april 2015. Want in dat jaar werd het onmogelijk om in de collectieve basispensioenregeling pensioen op te bouwen over het salaris boven € 100.000,00. Deze grens wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Per 1 januari 2020 is de grens € 110.111,00.
In de nettopensioenregeling kun je ouderdomspensioen, partnerpensioen en wezenpensioen opbouwen voor je brutosalaris boven € 110.111,00. 
 
Je kunt er ook voor kiezen het partnerpensioen als risicoverzekering af te sluiten. Dan krijgen je partner en kinderen een uitkering als je overlijdt terwijl je nog in dienst bent. Overlijd je als je niet meer in dienst bent bij PPF APG, dan krijgt je partner geen pensioen vanuit deze risicoverzekering. 
 
Wil je meer lezen? Bekijk dan het nettopensioenreglement
Ga je deelnemen aan de nettopensioenregeling, dan sluit je een premieovereenkomst. De hoogte van de pensioenpremie is afhankelijk van je leeftijd. In de overeenkomst leg je vast met welk percentage van de pensioenpremie je inlegt, waarmee PPF APG belegt. Dit is 25, 50, 75 of 100 procent. 
 
Ook kun je ervoor kiezen dat je niet spaart voor na je pensioendatum, maar dat je partner en/of kinderen een uitkering krijgen als je overlijdt terwijl je in dienst bent bij APG. Je betaalt dan alleen de risicopremie. Om te zien hoe je je pensioentekort kunt beperken, neem je contact op met onze de servicedesk.
Je betaalt onder voorwaarden geen premie als je arbeidsongeschikt raakt.

Als je met pensioen gaat of stopt met pensioen opbouwen bij PPF APG, koop je een nettopensioenuitkering in. Je koopt de uitkering met het beleggingskapitaal dat je bij ons hebt opgebouwd. Je koopt in tegen het inkooptarief dat op dat moment voor de nettopensioenregeling geldt. Je vindt de meest recente inkooptarieven in dit overzicht.  

Variabele opslag

Vanaf de introductie van de nettopensioenregeling moest PPF APG een vaste opslag berekenen als je een nettopensioenuitkering inkocht. Dit was wettelijk verplicht voor alle pensioenfondsen. De hoogte van de opslag was afgestemd op het eigen vermogen van het fonds en bedroeg circa 27%. In 2018 is deze vaste opslag vervallen. De opslag is nu variabel, met een minimum van circa 4%. Afhankelijk van de financiële situatie van PPF APG (‘dekkingsgraad’) betaal je een hogere of lagere opslag.