Wijziging partnerpensioen: vanaf 1 juli 2021 is je partnerpensioen op risicobasis verzekerd

Het partnerpensioen verandert: vanaf 1 juli 2021 bouw je niet meer elke maand een bedrag op. We verzekeren het partnerpensioen vanaf die datum voor je. Dit doen we zolang je pensioen opbouwt bij PPF APG. Partnerpensioen is pensioen voor je partner als jij overlijdt. Let op: het wezenpensioen verandert mee met het partnerpensioen.

Werkgevers en werknemers hebben samen besloten tot deze versobering van de pensioenregeling. Hiermee houden we de premie betaalbaar. En voorkomen we dat we andere maatregelen moeten nemen, zoals verdere verhoging van de premie of verlaging van je pensioenopbouw. 

In deze animatie zie je wat de wijziging inhoudt. Onder de animatie vind je meer informatie over de veranderingen.

Het partnerpensioen dat je tot 1 juli 2021 opbouwde, blijft gewoon voor je staan. Overlijd je als je bij ons pensioen opbouwt? Dan krijgt je partner maandelijks een pensioenbedrag van PPF APG zolang hij of zij leeft. Dit bedrag bestaat uit het deel dat je opbouwde tot 1 juli 2021. En een deel dat we op risicobasis voor je verzekeren.

Ga je uit dienst? Of ga je met pensioen? Dan vervalt het risicodeel van het partnerpensioen. Je partner krijgt dan alléén het deel dat je opbouwde tot 1 juli 2021. Er zijn mogelijkheden om dit te compenseren. Zie ook hieronder. 

Je kunt kiezen om het partnerpensioen te verhogen door ouderdomspensioen te ruilen voor extra partnerpensioen. Andersom kan ook. Je ruilt dan opgebouwd partnerpensioen uit, voor extra ouderdomspensioen. Bijvoorbeeld als je partner zelf een goed pensioen heeft, of als je geen partner hebt. We noemen dit uitruil. Uitruil van ouderdomspensioen naar partnerpensioen is mogelijk bij einde deelneming en pensionering. Uitruil van partnerpensioen naar ouderdomspensioen is alleen bij pensionering mogelijk.

Jan bouwt pensioen op bij PPF APG. Op basis van de pensioenregeling tot 1 juli 2021 kan Jan tot zijn pensionering € 18.000 aan partnerpensioen opbouwen. Op 1 juli 2021 heeft hij € 12.000 per jaar voor zijn vriendin opgebouwd.

  • Overlijdt Jan vóór 1 juli 2021? Dan krijgt zijn vriendin € 18.000 bruto per jaar. 
  • Blijft hij werken bij APG en overlijdt hij na 1 juli 2021? Dan krijgt zij hetzelfde bedrag, € 18.000 bruto per jaar. 
  • Gaat hij na 1 juli uit dienst en overlijdt hij daarna? Dan krijgt zijn vriendin € 12.000 bruto per jaar. 
  • Jan kan ervoor kiezen het partnerpensioen te verhogen als hij uit dienst gaat. Zijn vriendin krijgt dan een hoger pensioen als Jan overlijdt. Jans ouderdomspensioen wordt dan lager. Hoeveel dit precies is, hangt onder meer af van Jans leeftijd als hij die keuze maakt. Ook mag het partnerpensioen maximaal 70% van zijn eigen ouderdomspensioen zijn.

Met de bedragen krijg je een indicatie van de verschillen. Vanaf augustus kun je een pensioenberekening maken op Mijn PPF APG.

Kijk voor antwoorden op veelgestelde vragen op Partnerpensioen.

1 januari 2025 verandert de pensioenregeling

Wat betekent dit voor jou? Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief!