a3fc7dbbfe5aa736bc0bc3483465a8ed

Bestaansminimum

bestaansminimum

Het bestaansminimum is een bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven.

Wat is het bestaansminimum?

Het bestaansminimum is een bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te leven. De overheid bepaalt elk halfjaar het bestaansminimum. Dit bedrag is niet voor iedereen hetzelfde, maar hangt af van je leeftijd en leefsituatie. Het bestaansminimum wordt ook wel het sociaal minimum genoemd. 

Heb je minder inkomen dan het bestaansminimum? Dan heb je misschien recht op toeslagen van UWV of de Belastingdienst. Met deze toeslagen worden je uitkering en eventuele inkomsten tot aan het bestaansminimum aangevuld. Het bestaansminimum varieert van 70% tot 100% van het wettelijk minimumloon en is meestal even hoog als een bijstandsuitkering.

Welke toeslagen kun je aanvragen?

Met een uitkering of inkomen onder het bestaansminimum kun je met toeslagen een aanvulling krijgen op je inkomen. 

De verschillende toeslagen zijn:

Pensioen en toeslagen

Als je (partner) pensioen krijgt van een pensioenfonds betekent dat een verhoging van je inkomen. Deze keuzes hebben gevolgen voor de hoogte van je inkomen: 

Wordt je inkomen hoger dan de grens waarbij je huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt, dan vervalt je toeslag misschien. En kan de Belastingdienst geld terugvragen. Vraag dit na bij de Belastingdienst door te bellen met de Belastingtelefoon: 0800 0543 (gratis). 

Er is 1 uitzondering voor het vervallen van huurtoeslag. Als je je pensioen afkoopt, krijg je in 1 keer al je pensioen uitbetaald. Je kunt de Belastingdienst vragen om het afkoopbedrag ‘als bijzonder inkomen buiten beschouwing te laten voor de huurtoeslag’. Als de Belastingdienst hiermee instemt, dan telt het afkoopbedrag niet mee in het toetsingsinkomen voor de huurtoeslag.