Pensioen aanvragen

Wil je binnen 7 maanden met pensioen gaan? Vraag jouw pensioen dan digitaal aan in Mijn PPF APG. Je ziet direct wat je aan pensioen gaat krijgen. Wel zo makkelijk!

In Mijn PPF APG doorloop je stap voor stap alle keuzes die je hebt. Zo zie je direct wat dit financieel voor jou betekent. Je kunt je keuzes zo vaak aanpassen als je wilt.

Heb je alles naar wens ingevuld? Accepteer dan jouw pensioenplan en verzend de aanvraag. Je krijgt van ons een bevestiging per post en bij jouw berichten in Mijn PPF APG. Daarna is je aanvraag definitief.

Jouw pensioen aanvragen in 4 stappen

Heb je de mogelijkheden bekeken en wil je jouw pensioen aanvragen? Hieronder lees je hoe je dit doet.

Stap 1 - Log in bij Mijn PPF APG met DigiD
Log in met DigiD. Lukt dit niet? Bekijk op de pagina met DigiD uitleg hoe je dit doet. Ga daarna in Mijn PPF APG naar 'Plan en vraag aan'.

Stap 2 - Maak je pensioenvoorstel in de Pensioenplanner
Je doorloopt hierbij een aantal stappen. Je geeft aan wat jouw wensen zijn. Bijvoorbeeld over je pensioenleeftijd, het verhogen of verlagen van het partnerpensioen of over loonheffingskorting.

Of je kiest bij Plan en vraag aan uit de ‘Beschikbare keuze(s)’. Hier zijn sommige keuzes al voor je gemaakt.

Stap 3 - Bekijk je pensioenvoorstel
Wil je nog iets veranderen? Pas dit dan aan. Ben je akkoord met het pensioenvoorstel? Vraag dan je pensioen definitief aan. Je krijgt van ons zo snel mogelijk bericht over de toekenning van je pensioen.

Stap 4 - Controleer de toekenning
Als je van ons bericht krijgt over de toekenning van je pensioen, zijn jouw keuzes definitief. Controleer dit bericht goed. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Lees meer over pensioen aanvragen

Loonheffingskorting is een korting op de inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen die je betaalt. Als PPF APG loonheffingskorting voor jou toepast, blijft er dus meer pensioen voor jou over. Deze korting mag maar bij 1 werkgever of uitkeringsinstantie worden toegepast.

Je mag zelf kiezen op welk inkomen je de loonheffingskorting laat toepassen. Kijk op de site van de Sociale Verzekeringsbank voor meer hulp bij jouw keuze.

  • De DigiD app om in te loggen op Mijn PPF APG. Of inloggen met DigiD met extra controle via SMS; deze extra veiligheidscontrole activeer je via de site van DigiD. Vergeet niet om de keuzemogelijkheid ‘Altijd inloggen met de DigiD app of sms-controle’ op ‘actief’ te zetten.
  • Rekeningnummer waarop we je pensioen mogen overmaken.
  • Toestemming van je partner als je het partnerpensioen wilt verhogen of verlagen.

  • Je bepaalt zelf de ingangsdatum van je pensioen. Standaard gaat je pensioen in op de eerste dag van de maand die volgt op de datum van je aanvraag. Als je bijvoorbeeld op 12 augustus je pensioen aanvraagt, dan gaat je pensioen in op 1 september.
  • Je vraagt minimaal 2 maanden van tevoren jouw pensioen aan. Als je jouw pensioen niet aanvraagt, kunnen wij jouw pensioen niet uitbetalen.
  • Je kunt géén pensioen aanvragen vanaf een datum die in het verleden ligt.
  • Je kunt je pensioenaanvraag niet veranderen. Bereken daarom vooraf goed wat de financiële gevolgen van je keuzes zijn.

Je woont in het buitenland

Als je in het buitenland woont en de Nederlandse nationaliteit hebt, kun je ook een DigiD aanvragen. Op DigiD voor Nederlanders in het buitenland lees je hoe je dit doet. Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, dan kun je helaas geen DigiD aanvragen. Neem dan telefonisch contact met ons op.

Telefonisch aanvragen

Je kunt je pensioen ook telefonisch aanvragen bij ons klantteam. Wij sturen je dan het aanvraagformulier met een voorlopige opgave per post toe. Als je ons voorstel accepteert, stuur je het aanvraagformulier ingevuld naar ons terug.

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van je pensioen? Bel dan ons klantteam. Wij helpen je graag.

1 januari 2025 verandert de pensioenregeling

Wat betekent dit voor jou? Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief!