Hoogte van jouw pensioen variëren

Binnen de pensioenregeling kun je kiezen voor een hogere pensioenuitkering voordat je AOW ontvangt. Dan wordt jouw pensioenuitkering vanaf het moment dat je AOW ontvangt lager. Dit heet de hoog/laag-constructie. Andersom is ook mogelijk.

1. Je laat jouw pensioen ingaan voordat jouw AOW ingaat. 

2. Je laat jouw pensioen ingaan vanaf de maand waarin je jouw AOW ontvangt. 

3. Je laat jouw pensioen ingaan na jouw AOW ingangsdatum.

Wanneer je kiest voor een hoog/laag pensioen is de maximale verhouding tussen de twee uitkeringen 4:3. Bijvoorbeeld, je ontvangt een ouderdomspensioen van € 700. Je kunt dan in de periode voor jouw AOW leeftijd maximaal € 800 ontvangen. Voor de periode na jouw AOW leeftijd ontvang je dan € 600.

Ga je met pensioen vóór jouw AOW-leeftijd? Dan bepaal je zelf de hoogte van jouw uitkering. Dit doe je voor de periode vanaf het moment dat je met pensioen gaat tot jouw AOW-leeftijd. Voor de hoogte van jouw pensioenuitkering geldt een fiscaal maximum. Bij ingang vóór de AOW-leeftijd loopt de tijdelijk hogere of lagere uitkering tot de eerste dag van de maand waarin de AOW-leeftijd ingaat.
Ga je met pensioen vanaf of na jouw AOW-leeftijd? Dan bepaal je de hoogte van jouw pensioenuitkering vanaf de datum dat je met pensioen gaat. Deze datum kies je zelf, zolang het maar voor jouw 70ste verjaardag is. Voor zowel de duur als de hoogte van de uitkering geldt een maximum. Bij ingang op of na de AOW-leeftijd loopt de tijdelijk hogere of lagere uitkering uiterlijk tot jouw 72ste verjaardag.