Nieuwe pensioenwet naar de Tweede Kamer

4 april 2022

Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft de Wet toekomst pensioenen (WTP) aangeboden aan de Tweede Kamer. De nieuwe wet zorgt ervoor dat het pensioenstelsel beter past bij deze tijd.

De pensioenregels zoals we die nu kennen, sluiten niet goed aan bij deze tijd. Als het goed gaat met de economie, kunnen de pensioenen soms toch niet omhoog. Ook passen de pensioenregels niet meer goed bij de arbeidsmarkt. Mensen veranderen vaker van werkgever dan vroeger. Of ze beginnen voor zichzelf. De pensioenregels sluiten daar niet goed op aan. Daarom hebben de vakbonden, de werkgevers en de overheid samen nieuwe pensioenregels gemaakt. Deze regels staan in de Wet toekomst pensioenen.

De nieuwe pensioenregels zijn persoonlijker

  • Je ziet straks de omvang van jouw persoonlijke pensioenvermogen.
  • De pensioenpremie wordt het uitgangspunt: samen met je werkgever betaal je de pensioenpremie. Deze pensioenpremies worden belegd. Het pensioen hangt af van de beleggingsresultaten.
  • Het pensioen gaat meer meebewegen met de economie. Als het economisch goed gaat, kan het pensioen omhoog. Als het economisch slecht gaat, kan het pensioen omlaag.

Lees meer over het nieuwe pensioenstelsel.

Tweede Kamer en Eerste Kamer kijken naar de wet

De komende tijd gaat de Tweede Kamer de Wet toekomst pensioenen behandelen. Daarna gaat de wet naar de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet ingaat op 1 januari 2023.

Er verandert nu nog niets

Voor mensen die nu via hun werk pensioen opbouwen of al met pensioen zijn, verandert er in het kader van de Wet toekomst pensioenen de eerste jaren nog niets. Pensioenfondsen krijgen tot 1 januari 2027 de tijd om de nieuwe pensioenregels in te voeren. PPF APG wil het liefst eerder, per 1 januari 2025, al over. Wij houden je op de hoogte via onze website en nieuwsbrief.