Ga voor financiële fitheid

Check of je goed op weg bent naar je pensioen
8 mei 2024

In de waan van de dag vergeten we soms om even een pas op de plaats te maken. Toch is het belangrijk om af en toe stil te staan. Plan voor jezelf zo nu en dan een moment om te kijken naar je financiële situatie. Zo kun je invulling blijven geven aan het leven dat jij voor ogen hebt. Voor nu en voor later. 

Het Nibud biedt waardevolle inzichten en praktische tips om grip te krijgen op jouw financiën. Ook helpen zij je om slimme keuzes te maken voor de lange termijn. Zo ben je goed voorbereid bent voor je oude dag.

Zorg voor de administratie van je financiën

De basis voor financiële stabiliteit is overzicht, en dus een financiële administratie. Uit onderzoek blijkt dat mensen die dit overzicht hebben minder vaak betalingsachterstanden hebben. Daarnaast zorgt een administratie er ook voor dat je minder onnodige abonnementen hebt. Het allerbelangrijkste is, dat je van jouw administratie een gewoonte van maakt.

Zorg ervoor dat je de post op tijd opent. Betaal je rekeningen gelijk of elke week en bekijk maandelijks of er nog bijzonderheden zijn die extra aandacht nodig hebben. Dit maakt het ook makkelijker om geld te sparen voor later en helpt je dus met je lange termijn plannen. Nibud helpt je om een financiële administratie te maken zodat jij het overzicht houdt en financiële problemen voorkomt. 

Bekijk het stappenplan Adminstratie opzetten en bijhouden

Krijg grip op je saldo

Het lijkt logisch, maar toch is het geen favoriete bezigheid. Het bekijken van je saldo en uitgaven. Probeer er toch een gewoonte van te maken. Zodat je er meer bewust van bent wat er dagelijks uitgaat en binnenkomt. Zo kun je onnodige uitgaven elimineren en ervoor zorgen dat jij maandelijks meer overhoudt.

Met hetgeen wat je overhoudt kun je weer plannen gaan maken. Denk aan een bedrag dat je minimaal op je rekening wilt hebben, een grote uitgave die op de planning staat of zet een extraatje opzij voor je pensioen. Het stappenplan ‘Grip op je Saldo’ van het Nibud helpt je hierbij.

Bekijk het stappenplan Grip op je saldo

Grip op je abonnementen en contributies

Je hebt vaak meer abonnementen dan je denkt. Van muziek, een leenfiets, maaltijdboxen tot de maandelijkse bijdragen aan goede doelen. Deze abonnementen bij elkaar kosten toch vaak meer dan je denkt. Let daarom goed op.

Kijk bijvoorbeeld naar de looptijd, wanneer je korting afloopt of de opzegvoorwaarden. En ga bij jezelf na of je het abonnement echt gebruikt. Hierdoor kun je bewuste keuzes maken die passen bij jouw financiële situatie.

Het Nibud geeft je meer tips op de pagina Grip op abonnementen

Bespaarplan maken

Besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Het Nibud helpt je met het maken van een bespaarplan in 4 makkelijke stappen. Breng je uitgaven in kaart, zorg ervoor dat je jouw uitgaven goed blijft bijhouden en vergelijk hoeveel je uitgeeft vergeleken met anderen. Met dit overzicht is het makkelijker om bespaarkeuzes te maken die bij je passen.

Bekijk het stappenplan Bespaarplan maken

Vind je het lastig om zelf een start te maken?

Voor hulp bij je inkomsten en uitgaven kun je Persoonlijk Budgetadvies krijgen van het Nibud. Dit advies laat zien waar je geld blijft. Ook geeft het Nibud tips om goede geldkeuzes te maken die bij jouw situatie passen.

Plan een moment in voor jezelf om na te denken over je financiële toekomst. Nibud geeft praktische tips en tools waarmee je kunt werken aan jouw financiën. Zo kun jij invulling blijven geven aan het leven dat jij voor ogen hebt. Want als jij nu al slimme keuzes maakt, zit jij er later ook goed bij. 

Wil je weten hoeveel geld jij al hebt voor later?

Bekijk jouw persoonlijke situatie via Mijn PPF APG. Hier zie je direct wat jij al hebt opgebouwd.