Wij verhogen de pensioenen per 1 januari 2024

18 december 2023

Per 1 januari 2024 verhogen wij de pensioenen met 1,5%. De verhoging is voor iedereen die pensioen krijgt, opbouwt of heeft opgebouwd bij PPF APG. 

Elk jaar proberen wij de pensioenen te verhogen

In 2022 was de inflatie 14,5%. Toen hebben wij per 1 januari 2023 de pensioenen verhoogd met 10,0%. Afgelopen jaar was de inflatie een stuk lager volgens de cijfers van het CBS, namelijk 0,2%. Deze inflatiecijfers zijn gemeten over de periode van eind september tot eind september. Door de pensioenen nu met 1,5% te verhogen, groeit je pensioen in 2023 en 2024 gedeeltelijk mee met de prijsstijgingen.

Waarom verhogen met 1,5%?

PPF APG wil in 2025 overstappen op de nieuwe regels voor pensioen. We willen de overstap op de nieuwe regels voor iedereen evenwichtig en goed regelen. Ons doel is dat niemand erop achteruitgaat. Hiervoor is het belangrijk dat PPF APG een goede dekkingsgraad heeft op 1 januari 2025.

Bij de overstap naar de nieuwe regels vinden we het belangrijk dat we genoeg geld in kas hebben. Dat geeft zekerheid, maar ook ruimte om mogelijke tegenvallers op te vangen. Daarom hebben we gekozen om per 1 januari 2024 de pensioenen te verhogen met niet meer dan 1,5%.

Hoe is de verhoging mogelijk?

Omdat wij in 2025 overstappen op de nieuwe regels mogen wij gebruik maken van soepelere regels voor indexatie. Een pensioenfonds mag dan bijvoorbeeld al de pensioenen verhogen bij een beleidsdekkingsgraad van 105% in plaats van 110%. De beleidsdekkingsgraad van PPF APG kwam eind september van dit jaar uit op 123,2%. Doordat we gebruikmaken van de soepelere regels konden wij nu voor iedereen die pensioen krijgt, opbouwt of heeft opgebouwd bij PPF APG het pensioen met 1,5% verhogen.

Lees meer over de regels van verhoging in ons toeslagbeleid 

De verhoging geldt voor iedereen

Bij het vaststellen van de verhoging is rekening gehouden met zowel de oudere, als de jongere (oud-)deelnemers van PPF APG. We hebben de belangen evenwichtig afgewogen. We vinden het belangrijk dat iedereen meer te besteden krijgt.  

Bouw je pensioen op bij PPF APG? 

  • Wij verhogen je opgebouwde pensioen met 1,5%. 
  • De pensioenpremie blijft hetzelfde in 2024: gemiddeld 27,0% van de pensioengrondslag.
  • Ook het opbouwpercentage blijft in 2024 hetzelfde als in 2023: 1,738%.

Ontvang je pensioen van PPF APG?

  • Wij verhogen je pensioen met 1,5%.
  • Rond 22 januari 2024 staat je verhoogde pensioen op je rekening. 
  • Halverwege januari krijg je een betaalspecificatie. Hierop staat hoeveel pensioen je krijgt in 2024. 

Extra verdieping tijdens de online bijeenkomst

Op 14 december vond onze online deelnemersbijeenkomst plaats. De komst van het vernieuwde pensioenstelsel, de premie en de toeslagverlening in 2024 werden uitgebreid besproken. En wij beantwoordden jullie vragen. Heb je de bijeenkomst gemist of wil je hem graag terugkijken?

Kijk de bijeenkomst terug

Bekijk de hoogte van je pensioen

Op Mijn PPF APG vind je jouw persoonlijke pensioenbedragen (inloggen met DigiD). De verhoging van je pensioen wordt eind december verwerkt. Neem halverwege januari een kijkje, zodat je weet wat er voor je aan pensioen is geregeld. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Ga naar Mijn PPF APG

Heb je nog vragen?

Onze contactgegevens vind je op onze contactpagina. Wij helpen je graag van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur.