a3fc7dbbfe5aa736bc0bc3483465a8ed

Valse e-mails en berichten herkennen: klik niet op elke link!

Criminelen ‘vissen’ steeds vaker naar jouw persoonlijke informatie. Ze vragen je op een link te klikken of om inlogcodes te delen. Dit gebeurt via valse e-mails, sms’jes en brieven. Of via een telefoontje. Dit heet 'phishing'. Ook kunnen oplichters zich voordoen als een persoon of een bedrijf die jij vertrouwt. Zij vragen dan vaak om geld of een betaling. Dit heet 'spoofing'. Op deze pagina lees je hoe jij deze valse e-mails en berichten kunt herkennen.

Valse berichten kunnen er heel echt uitzien. Wees daarom altijd alert.  PPF APG vraagt je nooit naar de inlogcodes van jouw bank, DigiD of Mijn PPF APG. Niet in een e-mail, aan de telefoon, via sms, WhatsApp, aan de deur of via een brief. Klik nooit op links die leiden naar een website waar jij jouw gegevens moet invoeren. Twijfel je, of vertrouw je het niet? Neem dan contact met ons op.

Hier kan je op letten

  • Controleer het e-mailadres van de afzender. E-mails van PPF APG eindigen altijd op @ppf-apg.nl of @mail.ppf-apg.nl.
  • Wordt er een prijs beloofd, een cadeau of een bedrag? Ga er dan vanuit dat het niet klopt.
  • Wees alert op termijnen. Moet je reageren voor een bepaalde datum? Dit is vaak een teken dat er iets niet klopt.
  • Kijk naar de aanhef. Wordt er een vreemde aanhef gebruikt, zoals 'Beste F' of zelfs jouw e-mailadres? Wees dan extra voorzichtig.
  • Zie je veel taalfouten? De kans is groot dat het bericht niet door PPF APG is verstuurd.
  • Ontvangt je een e-mail met een uitnodiging voor een onderzoek? Je kunt dan checken of de e-mail afkomstig is van een van de onderzoeksbureaus waar PPF APG mee samenwerkt.
  • Wij benaderen je nooit via sms of WhatsApp.

En bedenk: wat te mooi lijkt om waar te zijn, is helaas ook vaak zo. Wees dus altijd kritisch.