In 2025 gaat PPF APG over op de nieuwe regels. Ook als je al gepensioneerd bent, gaat jouw pensioen over op de nieuwe regels. Je leest hier wanneer je bericht ontvangt.

Krijg ik mijn nieuwe pensioen direct in januari?

Als we overgaan op de nieuwe regels voor pensioen, hebben we niet direct alle cijfers. De waarde van onze beleggingen verandert namelijk elke dag. We moeten eerst weten hoeveel geld we hebben op 31 december 2024. Tot op de euro precies. Op basis daarvan kunnen we het geld eerlijk gaan verdelen over alle pensioenpotten.

We passen het pensioen dat je elk maand krijgt daarom in 2025 stap voor stap aan de nieuwe regels aan. Elke maand dat jouw pensioen anders is, krijg je een brief met uitleg over waarom je die maand dat bedrag krijgt. 

Welke brieven ontvang ik?

Hier lees je welke brieven en wanneer je deze ontvangt:

Er verandert nog niets. Je krijgt het pensioen dat je het hele jaar van ons elke maand hebt gekregen.

Je krijgt iets meer of minder pensioen dan vorig jaar. Dit komt niet door de overgang naar de nieuwe regels. Dit komt door de overheid. In een nieuw jaar gelden er altijd nieuwe tarieven voor de belasting. Wij houden de belasting in op jouw pensioen. Als het tarief verandert, verandert ook het bedrag dat je op jouw bankrekening krijgt. Dat gebeurt elk jaar in januari. Jouw pensioen kan ook anders zijn als PPF APG besluit om de pensioenen per 1 januari 2025 te verhogen. Dan krijg je meer geld. Of dat zo is, weten we eind 2024. 

We weten nu hoeveel jouw pensioen is volgens de nieuwe regels. Je krijgt:

  • Jouw nieuwe pensioen volgens de nieuwe regels, en misschien;
  • Een nabetaling, als je in januari te weinig hebt gekregen. Want toen wisten we nog niet waar je precies recht op had. Nu wel.

Je krijgt het pensioen volgens de nieuwe regels. Dit bedrag blijft heel 2025 hetzelfde. Dit bedrag kan wel nog wisselen als je gekozen hebt om je pensioen in deeltijd in te laten gaan of om eerst meer en daarna minder pensioen te krijgen. 

Je krijgt een definitief overzicht van jouw pensioen op basis van jouw persoonlijke situatie op 1 januari 2025.

Je krijgt van ons een brief waarin staat hoeveel pensioen je in 2026 van ons gaat ontvangen. Hoeveel dat is, hangt af van de economie. Als het goed gaat met de economie gaat jouw pensioen omhoog. Als het slecht gaat met de economie, vullen wij jouw pensioen aan vanuit onze reserve. Gaat het heel erg slecht met de economie? Dan kan jouw pensioen ook omlaag gaan. Natuurlijk doen we er alles aan om jouw pensioen zo stabiel mogelijk te houden. Lees hier meer over deze buffer.