Ik ben met pensioen

Dit blijft hetzelfde

Met de nieuwe regels voor pensioen blijft veel hetzelfde:

  • Je blijft AOW ontvangen van de overheid.
  • Zorgen voor elkaar blijft belangrijk. De mee- en tegenvallers blijven we met elkaar delen:
  • Overlijd je? Het partnerpensioen en het wezenpensioen dat je hebt opgebouwd vóór 1 juli 2021 blijven bestaan.

En goed om te weten: je krijgt pensioen zolang je leeft, al word je 120. Met elkaar zorgen we ervoor dat iedereen altijd een pensioen krijgt.

Dit verandert er

PPF APG gaat vanaf 1 januari 2025 over op de nieuwe regels voor pensioen. Ook jouw pensioen gaat mee naar deze nieuwe regels. Dit heet ‘invaren’. We rekenen precies uit hoeveel pensioen jij op 1 januari 2025 hebt opgebouwd. Dit bedrag gaat over naar jouw pensioenpot. Dit doen we voor iedereen die van PPF APG pensioen ontvangt, opbouwt of heeft opgebouwd. Ook als je nu ergens anders pensioen opbouwt. Je kunt straks altijd zien hoeveel geld er in jouw pensioenpot zit. En je ziet hoe hoog we verwachten dat jouw pensioen wordt.

Wat verandert er vanaf 1 januari 2025 voor jou als je al met pensioen bent? Hieronder lichten we de belangrijkste veranderingen toe.

Volgens de nieuwe regels krijgt iedere deelnemer een eigen pensioenpot waaruit de pensioenen betaald worden. Het geld in de individuele pensioenpotten wordt nog steeds collectief belegd. Dat levert schaalvoordelen en betere rendementen op. Daarnaast delen we de risico’s samen. 

Je ontvangt iedere maand pensioen. Je krijgt dit pensioen zolang je leeft, al word je 120.  Met elkaar zorgen we ervoor dat iedereen altijd een pensioen krijgt. Een belangrijk verschil met het huidige stelsel is dat de hoogte van jouw pensioen straks niet meer vaststaat. Het geld in jouw pensioenpot belegt PPF APG. Je ziet straks hoeveel geld er in jouw pensioenpot zit en hoe dit meebeweegt met de economie.  En je ziet hoe hoog het pensioen is dat je uit jouw pensioenpot ontvangt.

Met de nieuwe regels voor pensioen hoeven pensioenuitvoerders minder hoge reserves aan te houden. Daardoor kan jouw pensioen eerder omhooggaan als het goed gaat met de economie. Als het slecht gaat met de economie kan het pensioen ook omlaaggaan. Om het pensioen zo stabiel mogelijk te houden en tegenvallers op te vangen, houden we wel een reserve aan: de solidariteitsreserve. 

Om voor een stabiel pensioen te zorgen, zet PPF APG geld opzij. Met dit geld wordt een reserve gevormd, de zogenaamde ‘solidariteitsreserve’. Deze reserve kan tot maximaal 15% van het fondsvermogen van PPF APG worden gevuld. De kans dat jouw pensioen dan in enig jaar omlaaggaat, wordt door het inzetten van de solidariteitsreserve verkleind. Zit het zo erg tegen dat er niet meer genoeg in de reserve zit? Dan wordt jouw ingegane pensioen verlaagd. In die situatie zou zeer waarschijnlijk ook in de pensioenregeling die nu nog geldt het ingegane pensioen zijn verlaagd.

In het verleden kon PPF APG de pensioenen niet altijd verhogen zoals gehoopt. Dit mocht niet volgens de wet. Daardoor kan het zo zijn dat jouw pensioen in het verleden niet is verhoogd. Of alleen gedeeltelijk. PPF APG mag hiervoor een compensatie geven. Maar alleen als het kan. Pas bij een dekkingsgraad van 117% ontstaat er ruimte voor het (gedeeltelijk) inhalen van gemiste verhogingen in het verleden. Dit is veel eerder dan volgens de huidige regels.

Hieronder lees je wat er straks geregeld is voor jouw partner en kinderen als je komt te overlijden.

Welk inkomen is er voor jouw nabestaanden als je overlijdt na pensioneren?

  • In de huidige pensioenregeling is er geen partnerpensioen en geen wezenpensioen bij overlijden na pensioneren. Dit blijft zo.
  • Het partnerpensioen en het wezenpensioen dat je hebt opgebouwd vóór 1 juli 2021 blijven wel bestaan.

Op de hoogte blijven?

Ook in onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte over het vernieuwde pensioenstelsel. Ontvang je deze nog niet? Meld je dan nu aan.