Pensioen beweegt mee met de economie

In de nieuwe regels voor pensioen beweegt pensioen mee met de economie. Jouw pensioen kan hierdoor eerder omhoog als het economisch goed gaat. Maar als het slecht gaat met de economie kan je pensioen ook eerder omlaaggaan. Ook als je al met pensioen bent. Wel bouwen we het risico af als je ouder bent.

Risico afbouwen

In de oude wet waren we verplicht om heel hoge buffers aan te houden. Hierdoor konden we de pensioenen vaak niet verhogen. In het vernieuwde pensioenstelsel hoeft dit niet meer. Jouw pensioen kan hierdoor eerder omhoog. Maar als het slecht gaat met de economie kan jouw pensioen ook omlaaggaan. Ook als je al met pensioen bent. Wel bouwen we het risico af als je ouder bent.

Een buffer voor een stabiel pensioen

We zorgen ervoor dat jouw pensioen zo stabiel mogelijk blijft als je met pensioen bent. We houden hiervoor een gezamenlijke buffer aan. Deze buffer wordt in goede tijden gevuld met een deel van het beleggingsrendement. Zit het tegen, dan kunnen we jouw pensioen met geld uit de buffer aanvullen (tenzij die leeg is). Zo maken we de kans op een verlaging van jouw pensioen zo klein mogelijk.