Als je partner en jij uit elkaar gaan, heeft dit mogelijk gevolgen voor je pensioen. Dat is nu al zo en blijft ook zo in de nieuwe regeling. Hieronder lees je welke gevolgen dit heeft in de nieuwe pensioenregeling.

 

Woonde je samen?

Woonde je samen, maar was je niet getrouwd en had je geen geregistreerd partnerschap? Dan zijn er geen gevolgen voor je pensioen als jullie uit elkaar gaan.

Was je getrouwd of had je een geregistreerd partnerschap?

Als jij en je partner een geregistreerd partnerschap beëindigen, gaan echtscheiden of scheiden van tafel en bed, heeft je partner recht op een deel van je opgebouwde ouderdomspensioen. Dit kun je met je partner op 3 manieren regelen:
 

  1. Verevenen: je ex-partner heeft recht op de helft van het pensioen dat je hebt opgebouwd in de tijd dat jullie partners waren. Jullie kunnen ook een andere verdeling afspreken. Let op: je ex-partner heeft géén recht op het pensioen dat je hebt opgebouwd voordat jullie trouwden of een geregistreerd partnerschap aangingen.
  2. Conversie: het pensioen wordt gesplitst. Je ex-partner krijgt een eigen pensioen. Deze keuze moet zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of in het scheidingsconvenant.
  3. Niet verdelen: jullie kunnen er ook voor kiezen het pensioen niet te verdelen. Deze keuze moet zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of in het scheidingsconvenant.

Geef jullie keuze tijdig aan ons door

Hebben jullie samen een keuze gemaakt? Geef deze dan binnen 2 jaar na het beëindigen van het geregistreerd partnerschap of de echtscheiding aan ons door via een formulier.

Wat gebeurt er met het partnerpensioen?

Als jullie uit elkaar gaan voordat je met pensioen gaat, krijgt je ex-partner geen partnerpensioen meer als je overlijdt. Bouwde je vóór 2025 al pensioen bij ons op? Dan krijgt je ex-partner mogelijk wel partnerpensioen.

Ben je getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan nadat je bent gepensioneerd? En ga je daarna scheiden of beëindig je het geregistreerd partnerschap? Dan heeft dit géén gevolgen voor je pensioen.

Pensioen verdelen

Ben je op zoek naar de mogelijkheden om pensioen te verdelen als je gaat scheiden of bent gescheiden? Lees dan hier verder.

Pensioen voor je ex-partner

Gaan jij en je partner uit elkaar? Dan is er misschien pensioen voor je ex-partner. In de huidige regeling heet dit ‘bijzonder partnerpensioen’.

Wat gebeurt er met het wezenpensioen?

Het wezenpensioen verandert niet als jullie uit elkaar gaan.